Uit de kast

“En jij bent …. coach?” Mijn eigen ondernemerscoach kijkt me wat verbaasd aan. Ze tuurt naar de flip-over. “Moeiteloos Briljant” staat er boven. Daaronder staan in clusters gevangen mijn handgeschreven sterke eigenschappen…. Een verzameling opgetekend uit de monden van mijn echtgenoot, vrienden, collega’s en cliënten.

De klanten van mijn coach zijn allemaal coach of trainer. Ze kent ze door en door. Qua eigenschappen dan. Maar wat ze nu op de flip-over ziet staan. Dat zag ze nog niet eerder.

“Je hebt helemaal geen ‘coach-profiel’!”

”Zie je wel!”, dacht ik ietwat opgelucht. “I’m not stupid”. Ik voel al jaren aan mijn water dat ik in een iets andere rol beter op mijn plek zou zijn. Maar welke? En voor wie? Want mensen ‘uit de knoop’ helpen en (weer) tot hun recht laten komen, die puzzel maken, dat wil ik wél.

Een volgend velletje op de flip-over bracht ons verder: Zaken kloppend krijgen. Naar waarheid. In alle oprechtheid. Met wijsheid. En ruimte voor je eigenheid. Omdat ik je in alle volwaardigheid wil ontmoeten. Het is mijn ‘Waarden Top 5’. Ze laten zien hoe ik in het leven wil staan. In iedere context. Ze vormen mijn TomTom die ik met vallen en opstaan tracht te volgen. Ze leiden mij op mijn zoektocht door het leven. Telkens op zoek náár het leven.

“Waarom staat waarheid bij jou op nummer 1?”, vraagt mijn coach.

“Omdat de waarheid je vrij maakt…”, antwoord ik resoluut.

Het zijn woorden uit de mond van Jezus: “If you hold to my teachings, than the truth will set you free.” (Joh 8:31-32). Ze staan in mijn trouwring gegraveerd. Omdat ze zo waarachtig zijn gebleken. In mijn leven, in mijn relaties en in mijn werk. “His teachings, the truth”. Ze zijn het ijkpunt in mijn bestaan geworden. Het is de stip van waaruit ik redeneer, filosofeer, extrapoleer, ageer, opereer, relateer, structureer en combineer.

‘Klopt het?’ ‘Waar klopt het?’ ‘Hoe klopt het?’ Of: ‘Waar klopt het (nog) niet?’.

Het is de vraag die ik (mezelf) áltijd stel. Mijn hamvraag. 

De vraag ‘Hoe klopt het leven?’ deed me als ongelovige ooit bij Jezus uitkomen. Omdat ‘het klopte’. Het maakte mij gelovig én vrij.

“Ja maar…. jij doet iets wat niemand doet…!”, roept mijn coach uit.

In het samenspel van mijn sterke eigenschappen, mijn waarden én mijn hamvraag blijk ik ‘werelden’ te verbinden. Werelden die nog wel eens tegenstrijdig lijken….Niet gelovig en gelovig. Geloof en wetenschap. Hoofd en hart. Binnenwereld en buitenwereld. Lijden en leven. Altijd op zoek naar de ‘waarheid die vrijmaakt’. Daar waar het klopt. Of waar het juist niet klopt. Zodat die waarheid betekenis krijgt voor jou en het leven brengt.

En dáármee kan ik mensen verder helpen.

Want léven kan lastig zijn. Het hart is vaak vertroebeld. Door zorgen, verdriet, stress en nare ervaringen. Het hoofd belast door gepieker, (onbewuste) overtuigingen en verwachtingen. Het lijf vermoeid door ziekte, pijn of gebrek aan rust. Het leven ‘klopt’ niet.

Maar Jezus’ waarheid maakt vrij, weer kloppend, en brengt leven. “I am the way and the truth and the life.” (Joh 14:6). Niet in vastgegoten interpretatie. Want dat blijft mensenwerk.

Die ochtend werd me iets heel helder. Iets waar ik me lang tegen verzet heb.

Ik wilde geen ‘expliciet christelijke’ dienstverlening. Vanwege de ballast aan cultuur, overtuigingen, taal en vooroordelen die het met zich mee brengt. Ik wilde gewoon getuigen met mijn bedrijf. Tussen de werelden in. Zónder die ballast.

Maar…als God liefde is.

En Jezus daaraan uiting geeft door te laten zien hoe de mens bedoeld is. Hoe mooi zou de wereld dan worden als christenen ook daadwerkelijk de fysieke, emotionele én mentale vrijheid hebben om hem daarin te volgen?

Als christenen ‘vitaal’, vol leven, zijn dus?

Als een soort Petrus kon ik er niet meer omheen. Voor de derde keer in mijn loopbaan als ‘vitaliteitscoach’ zegt God: “Meid, maak het je niet ingewikkeld, je bent er voor hen die mij liefhebben. Ze hebben een schat uit de hemel ontvangen. Wil jij ze bijstaan praktisch tot bloei te komen in deze verwarrende wereld?”. Ik antwoordde eindelijk “Ja!”. Het maakte mij vrij. Mijn last werd licht. Ik ging met gevoel voor richting naar huis.

Dus. Het roer gaat om. Ik zie mijn plek. Voor wie? Voor christenen. Mijn rol? Het beste uit soms tegenstrijdig lijkende werelden combineren. Geloof en wetenschap. Hoofd en hart. Lichaam en Geest. Verbonden door waarheid, daar ‘waar het klopt’. Zodat we daadwérkelijk vrij tot léven komen.

Levert er iets een mooier getuigenis op?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Carin Hobbelman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders