Hé uniekeling!

Hé uniekeling!

Ik ben er van overtuigd dat het leven je gegeven is. Met een bedoeling. Er zijn namelijk 7,2 miljard mensen op aarde. Toch er is maar 1 exemplaar van jou. Maar 1. Je bent uniek en dus waardevol. Je hebt iets te brengen in deze wereld. Ik geloof dat het de bedoeling is dat dat tot zijn recht komt. En dat lukt het best als je ‘goed in je vel zit’. Als je je vitaal voelt.

Genesis…

Ik geloof dat er over het leven en over jou nagedacht is. “In den Beginne schiep God de hemel en de aarde…”, verhaalt Genesis en “God vormde de mens uit stof en blies hem levensadem in…”. Hoe? Dat staat er niet bij. Wel geloof ik dat het leven een ontwerp heeft. En dat jij een uniek ontwerp bent. Dat vind ik bijzonder fascinerend. We zijn ontwórpen om te léven. Om te ademen, te slapen, te eten, te bewegen en te voelen. En als we dit volgens het ontwerp doen, zal het lichamelijk, geestelijk en sociaal ‘goed met je gaan’. Je zult vitaal in het leven staan.

…en de moeilijke gemaksmaatschappij

Maar ik zie om mij heen dat vitaal zijn en blijven niet zo eenvoudig is. Vroeger waren we fysiek actief als mens. We aten voeding direct uit de natuur.  Het leven was langzaam en overzichtelijk.

De modernisering heeft onze manier van leven enorm veranderd. We bewegen veel minder. We zitten steeds meer. Ons eten komt grotendeels uit de fabriek. Het is kant-en-klaar beschikbaar. Overal. We eten anders en we eten meer. We kunnen niet zonder onze agenda. Via media, al of niet sociaal, blijven we van alles en iedereen op de hoogte. Ons leven is vluchtig, snel en vol. Het leven lijkt maakbaar. We zoeken ons geluk in genot, carrières en materiële zaken.

Ik zie een gemaksmaatschappij, die het ons gek genoeg moeilijk maakt. Onze welvaart is toegenomen. Maar onze vitaliteit is afgenomen. We worden gemiddeld zwaarder. We kampen met lichamelijke klachten of chronische ziekten. Vaak ervaren we een gebrek aan energie of levenslust.

Quick fix?

We zoeken naar oplossingen. Het liefst een quick fix. De wellnessbranche springt hier handig op in. Dieetboeken, afslankpillen, superfoods en detoxkuurtjes. Je voelt ze vooral in je portemonnee en niet in je lijf. De gezondheidszorg grijpt gauw naar pil of pleister. Sportscholen slijten abonnementen. Maar van een sportschoolpasje in je portemonnee word je niet fit. Of van een strak lijf uiteindelijk niet gelukkig. Zweverige cursussen en goeroes beloven je geluk, maar laten je vaak in het duister tasten.

Dat is wat ik zie.

Terug naar je ontwerp

Vitaliteit. Je kunt het niet kopen. De oplossing voor je vitaliteit vind je dan ook niet buiten jezelf, maar ín jezelf. Met respect en aandacht terug naar je natuurlijke ontwerp. Ontdekken, ernaar luisteren en ernaar leven. Dan gaat het ontwerp voor je werken.

Daar ben ik van overtuigd.

Scroll naar top
Carin Hobbelman draait op SYS PlatformSYS Platform